Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Hugo Roelandt — Het einde is een nieuw begin

Tentoonstelling

14 feb - 1 jun 2025

Hugo Roelandt (Aalst 1950–Antwerpen 2015) was een veelzijdig kunstenaar, actief als performer, installatiekunstenaar en fotograaf. Vanaf het midden van de jaren 1970 was hij een belangrijke figuur binnen de naoorlogse avant-garde in Antwerpen. Roelandt liet zich niet beperken tot een artistiek genre of stijl. Zijn performances, fotoseries en interventies in de openbare ruimte kenmerkten zich door een grote diversiteit en soms tegenstrijdige elementen.

Gedurende zijn hele carrière streefde Roelandt ernaar traditionele opvattingen over kunst te deconstrueren. Hij vond dat kunst de complexiteit van het hedendaagse leven en maatschappelijke kwesties moest weerspiegelen, in plaats van zich te houden aan esthetische orthodoxie. Belangrijke thema’s in zijn werk waren lichaamsbeeld en gendernormen, automatisering en de bourgeois aard van het artistieke veld.

Het einde is een nieuw begin is Hugo Roelandts eerste overzichtstentoonstelling in een museum, tien jaar na zijn overlijden. Het Muhka en het CKV (Centrum Kunstarchieven Vlaanderen) werden beheerders van het volledige archief van Hugo Roelandt. Het omvat zowel sleutelwerken, als een rijke verzameling materiaal, waaronder documentatie, notities, schetsen en informatie over niet-gerealiseerde projecten, maar ook zijn persoonlijke bibliotheek, die als educatieve bron fungeerde.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Muhka in samenwerking met Marc Holthof en Lydia Van Loock.

Meer Roelandt

Wie graag in de diepte duikt kan terecht op het online platform hugoroelandt.be, waar je een schat aan informatie vindt over Hugo Roelandt, zijn werk en het archief in Muhka.

Het werk The Shape of Water van Hugo Roelandt was in juni 2025 opnieuw te zien in de Fundació Joan Miró, waar de kunstenaar het oorspronkelijk in 1986 installeerde. Deze samenwerking tussen het Muhka en de Fundació Joan Miró maakt deel uit van het programma ter ere van het 50-jarig jubileum van de Fundació Joan Miró.

Daarnaast organiseerde het Muhka in mei 2025 een presentatie van Sean Peleman, laureaat van de Hugo Roelandt Prijs 2024, als onderdeel van het INBOX-programma.

2 men with sunglasses
Marc Holthof en Hugo Roelandt, foto: Gerd Dillen
Roger D’Hondt en Hugo Roelandt tijdens een interview in 1977, foto: Jan Strickx

Mededeling: In de tentoonstelling zijn er expliciete naaktbeelden te zien. We willen dit graag even onder de aandacht brengen, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.



Nu te zien in het Muhka

Alle tentoonstellingen
Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De M HKA-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het M HKA een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)


wiki f