Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Virtueel bezoek

Of je nu kunst wil bewonderen, historische plekken wil verkennen of hedendaagse tentoonstellingen vanuit je zetel wil ontdekken – hier begint je reis. Breng virtueel een bezoek via je browser of met een VR bril.

Tijdelijke tentoonstellingen in het Muhka

Tijdelijke tentoonstelling

Hugo Roelandt — Het einde is een nieuw begin (2025)

In het voorjaar van 2025 presenteerde het Muhka de eerste overzichtstentoonstelling van de Belgische avant-garde kunstenaar Hugo Roelandt. Door zijn sociaal engagement en technische vernieuwing oefent hij ook vandaag nog invloed uit op de internationale kunstwereld.

Tijdelijke tentoonstelling

Nástio Mosquito — King of Klowns (2024)

King of Klowns, de eerste grote overzichtstentoonstelling van Nástio Mosquito – te zien in het najaar 2024 in het Muhka – nam ons mee op een avontuurlijk parcours. Een ontmoeting met complexe personages die ons uitnodigden te navigeren in een nog complexere wereld. ​

Tijdelijke tentoonstelling

Dierenleven (2024)

Dierenleven was te zien in de zomer van 2024 in het M HKA. De tentoonstelling onderzocht hoe beeldende kunstenaars onze relatie met dieren verbeelden en bevragen. Kunnen we ons een dierlijk perspectief eigen maken?

Tijdelijke tentoonstelling

Jim Shaw — The Ties That Bind (2024)

In het voorjaar van 2024 presenteerde het M HKA een grote solotentoonstelling van Jim Shaw. The Ties That Bind toonde recent werk naast sleutelstukken uit zijn oeuvre, doordrenkt met referenties uit de Amerikaanse populaire cultuur en reflecties op ideologische spanningen.

Tijdelijke tentoonstelling

Museum Spelen (2023)

In de zomer van 2023 werd het M HKA omgetoverd tot een speelse ontmoetingsplek voor jong en oud. ‘Museum Spelen’, gecureerd samen met een klas 9-jarigen, nodigde bezoekers uit om kunst op een interactieve en fantasierijke manier te ervaren — van bowlen tot schommelen, verstoppertje spelen en nog veel meer.

Tijdelijke tentoonstelling

Dora García — Ze heeft vele namen (2023)

In het voorjaar van 2023 presenteerde het M HKA een overzichtstentoonstelling van Dora García. ‘Ze heeft vele namen’ richtte zich op haar performatieve praktijk en verweefde feminisme, collectiviteit en politieke verbeelding met taal, gebaar en ruimte.

Tijdelijke tentoonstelling

Museum in beweging (2022)

In het najaar van 2022 presenteerde het M HKA ‘Museum in beweging’, een reflectieve tentoonstelling die vooruitblikte op de toekomst van het museum en zijn collectie. 24 internationale kunstenaars boden een eerste schets van wat het nieuwe M HKA zou kunnen worden.

Tijdelijke tentoonstelling

Anthea Hamilton — Mash Up (2022)

Mash Up was de eerste grote overzichtstentoonstelling met werk van Anthea Hamilton. De expo bood daarmee een unieke gelegenheid om een diepgaande lezing en articulatie van Hamiltons praktijk te delen. Tegelijkertijd werden ook ongekende perspectieven geopend en nieuwe interpretaties aangereikt.


IN SITU

IN SITU

Agnieszka Polska — Flowers on the Sun (2024)

‘Flowers on the Sun’ was de eerste Belgische solotentoonstelling van de in Berlijn gevestigde Poolse kunstenares Agnieszka Polska. De expo toonde een selectie werken, waaronder haar film ‘The Book of Flowers’ (2023), die werd gemaakt met behulp van AI-tools.

IN SITU

Vedran Kopljar (& ouders) — MEAN (2024)

In de zomer van 2024 presenteerde het Muhka de eerste institutionele solotentoonstelling van Vedran Kopljar. Met schilderijen, woorden en spelvormen onderzocht Kopljar hoe betekenis ontstaat, verschuift of verdwijnt. De expo werd opgevat als een gesloten systeem vol tegenstrijdige logica, waarin taal, regels en persoonlijke reflectie elkaar voortdurend uitdagen.

IN SITU

Viktor Brim — Beyond the Depths (2024)

In het voorjaar van 2024 presenteerde het M HKA de solotentoonstelling ‘Beyond the Depths’ van Viktor Brim. In zijn immersieve video-installaties onderzoekt Brim hoe macht, ideologie en natuurlijke hulpbronnen samenkomen in het landschap. Met beelden van mijnsites in onder meer Siberië en Duitsland reflecteert Brim op geologische tijd, exploitatie en energie. Zijn filmische werken zijn tegelijk stil, intens en filosofisch van aard.

IN SITU

Elene Chantladze & Rooms Studio — europalia georgia (2023)

In de zomer van 2024 toonde het M HKA werk van Elene Chantladze en Rooms Studio. Haar schilderijen en tekeningen gingen in dialoog met sculpturale structuren van het ontwerpersduo. Samen verkenden ze het interieur als plek voor verbeelding en emancipatie. De expo kadert in het In Situ-programma en europalia georgia.

IN SITU

Ignace Cami — RE:ANKER (2023)

In de zomer van 2023 toonde het M HKA RE:ANKER, de eerste museale solotentoonstelling van Ignace Cami. Met sculpturen, performances en installaties gaf hij erfgoed en volkscultuur een nieuwe plek in het heden.

IN SITU

Tenant of Culture (2023)

In het voorjaar van 2023 presenteerde het M HKA een nieuwe installatie van Tenant of Culture, het kunstenaarschap van Hendrickje Schimmel. Met gebruikte kleding en industriële materialen creëerde ze een monumentale sculptuur die reflecteert op de circulatie van mode, arbeid en afval.

IN SITU

Tarik Kiswanson — Anamnesis (2022)

In de zomer van 2022 presenteerde het M HKA Anamnesis, een solotentoonstelling van Tarik Kiswanson. Met sculpturen, video, performance, geluid en poëzie onderzocht Kiswanson thema’s als geheugen, identiteit en ontworteling. Centraal stond de notie van levitatie als fysieke én mentale toestand.

IN SITU

Mostafa Saifi Rahmouni — The Front Line (2022)

Voorjaar 2022 toonde het M HKA een solotentoonstelling van Mostafa Saifi Rahmouni. Zijn sculpturen en foto’s geven vorm aan persoonlijke en maatschappelijke ervaringen, vaak met thema’s als verlies, opoffering en sterfelijkheid. De expo bracht bestaand en nieuw werk samen.


Collectiepresentaties

Hüseyin Bahri Alptekin, Tremor, Rumour, Hoover, 2001. Collection M HKA/Collection Flemish Community

Collectiepresentatie

De toestand is vloeibaar (2025)

In 2025 brengt het M HKA een compacte collectiepresentatie rond een dertigtal sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars. Vertrekkend van de naoorlogse avant-garde in Antwerpen, onderzoekt de tentoonstelling hoe kunst reflecteert op beeld, actie en maatschappij in een steeds veranderende wereld.

Collectiepresentatie

Panamarenko – Reis naar de sterren (2025)

“Sculptors and scholars, who knows anything about the stars?” Deze vraag uit Panamarenko’s eerste collage vormt het vertrekpunt van ‘Reis naar de sterren’. De presentatie verkent zijn fascinatie voor de kosmos via tekeningen, modellen en archiefmateriaal, waarin artistieke verbeelding en technologische experimenten samenkomen.

Collectiepresentatie

De Stadscollectie: In/zicht (2024)

Met ‘De Stadscollectie: In/zicht’ vierde het M HKA Antwerpen als centrum van hedendaagse kunst. De presentatie bracht kunstwerken uit de Stadscollectie Antwerpen samen, met aandacht voor kunstenaars die een prominente rol spelen in de lokale galerijwereld. Het internationale karakter van de stad klinkt door in de diversiteit van de werken.

Collectiepresentatie

Willy De Sauter (2024)

In het voorjaar van 2024 toonde het M HKA een presentatie rond Willy De Sauter (1938), die al meer dan 50 jaar de fundamenten van kunst onderzoekt. Zijn werk blinkt uit in stilistische eenheid en vormelijke soberheid. De tentoonstelling bracht vroege sleutelwerken samen, van lijntekeningen tot ruimtelijke ingrepen met subtiele verwijzingen naar architectuur.

Collectiepresentatie

Edith Dekyndt — Chronologie van tranen (2024)

In het voorjaar van 2024 presenteerde het M HKA ‘Chronology van Tranen’ van Edith Dekyndt, een poëtische installatie rond materie, licht en verandering. Via projectie, video en een met koper beklede deken onderzoekt Dekyndt de zichtbare en onzichtbare energieën die onze wereld doordringen.

Collectiepresentatie

Panamarenko — Transport (2023)

Panamarenko was een van België’s meest eigenzinnige kunstenaars. Hij combineerde kunst en technologie in poëtische constructies als zeppelins, auto’s en rugzakhelikopters. In het najaar van 2023 bracht het M HKA een selectie van deze ‘transportobjecten’ samen. De expo markeerde ook de opname van ‘Rugzakvlucht 4KW’ in de Stadscollectie Antwerpen, een sleutelwerk dat voor het eerst werd getoond.

Collectiepresentatie

Shen Xin — Brine Lake (A New Body) (2023)

In het najaar van 2023 toonde het M HKA ‘Brine Lake (A New Body)’ van Shen Xin. Deze video-installatie onderzoekt de relatie tussen etniciteit en ecologie, stateloosheid en extractie. Taal, landschap en migratie vloeien samen in een poëtisch reflectieve ervaring. De presentatie kaderde binnen het museum’s aandacht voor multipolaire perspectieven op Europa en Azië.

Collectiepresentatie

Mass (and Individual) Moving (2023)

Mass Moving was een radicaal collectief dat in de jaren 1970 ecologie, technologie en actie verbond. Ze werkten buiten het traditionele kunstcircuit, met focus op energie, mobiliteit en publieke ruimte. In de zomer van 2023 toonde M HKA een overzicht van hun werk en dat van hun opvolger, Mass and Individual Moving.

Collectiepresentatie

Askhat Akhmedyarov — In dialoog met vuur (2023)

De Kazachse kunstenaar Askhat Akhmedyarov koppelt kunst aan activisme. Zijn werk verkent de impact van koloniale geschiedenis, ecologische schade en stedelijke ontwikkeling, vaak via rituelen en poëtische beelden. De presentatie liep in de zomer van 2023.

Collectiepresentatie

Slavs and Tatars – Vriendschap van Naties: Poolse Sjiietische Showbiz (2023)

De expo, te zien in het voorjaar van 2023, presenteerde Friendship of Nations: Polish Shi’ite Showbiz van Slavs and Tatars, een project dat de link onderzoekt tussen Pools en Iraans erfgoed en de revolutionaire kracht van ambacht en folklore.


Archiefpresentaties

Archiefpresentatie

Today’s Place (2025)

In de zomer van 2025 belichtte het M HKA met een archiefpresentatie de geschiedenis van Today’s Place, een experimentele Antwerpse kunstplek uit de jaren 1970 waar kunst, muziek en performance samenkwamen in een geest van verzet en jeugdige energie.

Archiefpresentatie

Kunstsystemen in Latijns-Amerika. Een reizende tentoonstelling uit Buenos Aires (1974-75) (2024)

In het najaar van 2024 bracht het M HKA een archiefpresentatie over Kunstsystemen in Latijns-Amerika, een invloedrijke reizende tentoonstelling uit 1974-75 die nieuwe vormen van artistieke mobiliteit en politieke betrokkenheid introduceerde in Europa.

Archiefpresentatie

Marcel van Maele — Als een gedicht zijn gezicht verliest (2023)

In de zomer van 2023 bracht het M HKA een archiefpresentatie rond Marcel van Maele, de rebelse schrijver en kunstenaar die taal en objecten op eigenzinnige wijze combineerde. Aanleiding was een schenking van 25 assemblages en multipels uit privébezit.

Archiefpresentatie

MULTI / ART / PAPER / PRESS / GALLERY: Hommage aan Paul Ibou & Liliane – Emma Staal (2023)

In het voorjaar van 2023 presenteerde het M HKA MULTI / ART / PAPER / PRESS / GALLERY, een archiefexpo over het invloedrijke Antwerpse initiatief (1969–1970) van Paul Ibou en Liliane‑Emma Staal, met hun multiples, affiches, flyers en paper‑art objecten.

Archiefpresentatie

Marlow Moss (2022)

In de lente van 2022 wijdde het M HKA een archiefpresentatie aan het werk van de Britse avant-gardekunstenares Marlow Moss, met bijzondere documenten, tekeningen en een documentaire over haar leven en nalatenschap in Zeeland.

Archiefpresentatie

Harmonieus denken: Een blik op het archief Mark Verstockt en Io Van Oostveldt (2022)

In het voorjaar van 2022 bracht het M HKA een archiefpresentatie rond Mark Verstockt en Io Van Oostveldt, die via werken en documenten inzicht gaf in hun geometrisch en constructivistisch onderzoek én hun artistieke wisselwerking.




wiki 4