Het Zuidpark: van dok tot duurzame oase
Waar vroeger schepen aanmeerden en auto’s parkeerden, groeit vandaag een park. Het Zuidpark is geen gewoon stadspark, maar een project dat kunst, ecologie en geschiedenis verbindt.
Van dok naar dokloos
Ooit lagen hier drie dokken: het Kooldok, het Schippersdok en het Steendok. Na de sluiting van het Zuidstation in 1964 verloor de buurt zijn havenfunctie. In 1969 werden de dokken gedempt. Wat volgde, was decennialang een immense parkeerzone met de Sinksenfoor als jaarlijkse hoogtepunt.
Maar tijden veranderen. In 2015 verhuist de foor naar Spoor Oost en beginnen de werken aan een nieuw stadspark, dat duurzaamheid centraal zet.
Kunst in het park
Kunst is vanaf het begin mee opgenomen in het ontwerp. Zo kreeg de lege sokkel aan het KMSKA na jaren een bewoner: Mimesis (2022) van Lili Dujourie. Geen klassiek standbeeld, maar een boomachtige bronzen structuur die de sokkel inpalmt met wortels en vertakkingen.
Het werk verwijst naar het Griekse mimesis-ideaal (de natuur nabootsen), maar toont die natuur niet letterlijk. Het suggereert. Dujourie’s sculptuur is een ode aan verbondenheid, ondergronds netwerk, en groei.
Kunst en ecologie in dialoog
Niet ver van Mimesis ligt ook de Diepe Fontein van Cristina Iglesias. Een waterbekken met koperen bladeren en een kloof waaruit water opwelt en zich terugtrekt.
Het is kunst die de bezoeker tot stilstand brengt. Tot reflectie. De fontein reageert op het plein, op het museum, op het licht. Net zoals het park reageert op de noden van de stad.
Het Zuidpark is meer dan een lap groen. Het is een herinterpretatie van de ruimte tussen museum, stad en rivier. Een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen in elke boom, elke steen, elk kunstwerk.
Deze blogpost maakt deel uit van de reeks ‘In het spoor van de avant-garde in Antwerpen‘. De wijk ‘Het Zuid’ in Antwerpen is geen gewoon stadsdeel. Het is een plek waar kunst, architectuur, geschiedenis en verbeelding elkaar kruisen. En waar het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, al decennia een katalysator is van dat alles. Met een reeks blogposts nodigen we je uit op een wandeling door het Zuid. Niet letterlijk – al kan het zeker – maar via verhalen.
Avant-gardewandeling
Elke eerste zaterdag van de maand, om 11:00
Ontdek verleden, heden en toekomst van het M HKA en de bruisende buurt waarin het zich bevindt tijdens onze avant-gardewandeling, onder begeleiding van onze museumgids.
Info & tickets >