Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

In 1977 kraken de jonge kunstenaars Jan Janssen en Rudolf Verbesselt een leegstaand pand in de Antwerpse Coppenolstraat om als atelier en woonruimte te gebruiken. Op initiatief van Tordoir richtten ze Today’s Place op, en het pand wordt al snel een experimentele ruimte voor tentoonstellingen, een discotheek, en allerlei artistieke evenementen. Daarnaast vormde Today’s Place ook een uitvalsbasis voor acties in Antwerpen en daarbuiten.

Today’s Place krijgt banden met nog steeds tot de verbeelding sprekende collectieven zoals Reindeer Werk (Thom Puckey en Dirk Larsen) en COUM Transmissions (Cosey Fanni Tutti en Genesis P-Orridge) uit Londen, CEAC uit Toronto, en organiseert onder andere een filmscreening met Ken McMullen, een tentoonstelling van Bruna Hautman, en optredens van The Kids en Stalag 6.

De aanpak en het publiek van Today’s Place zijn radicaal multidisciplinair: punk, kunst, mode, performance en muziek vinden elkaar in een vlucht uit institutionele kaders. De combinatie van jeugdige energie en verzet leiden tot krachtige en boeiende projecten waarbij ook ontwerpers zoals Walter Van Beirendonck betrokken zijn. Maar de explosieve energie levert ook spanningen met de buurt op, en in 1978 wordt Today’s Place gesloten na een politierazzia.

De archiefpresentatie in het M HKA toont voor het eerst een overzicht van de belangrijkste projecten van Today’s Place – video’s van performances en foto’s van de tentoonstellingen – aangevuld met een overzicht van historisch drukwerk, magazines en posters.

Dit project kwam tot stand in nauwe samenwerking met kunstenaar Narcisse Tordoir.

Today’s Place, Directe Actie, 1978 (Archief M HKA)
Today’s Place, Directe Actie, 1978 (Archief Muhka)
Cosey Fanny Tutti, 1978, foto Narcisse Tordoir, Archief M HKA
Today’s Place, 1978, foto Jan Janssen, Archief Jan Maria Janssen
Today’s Place, Jan Janssen (Archief M HKA)
Genesis P-Orridge and Cosey Fanny Tutti at Today’s Place, 1978, foto Narcisse Tordoir, Archief M HKA


Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De M HKA-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het M HKA een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)

wiki 0