Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Antje Majewski en Paweł Freisler — Appel. Een introductie (opnieuw en opnieuw en nog een keer)

Superhost

29 feb 2024 - 5 jan 2025

Hoeveel appelvariëteiten zijn er? Waar groeien er wilde appelbomen? Wat houdt de vrijheid van appels in? Conceptueel kunstenaar Pawel Freisler en kunstenares Antje Majewski onderzoeken de dubbele natuur van appels als kunstobject én als referentiepunt in discussies over het verlies aan biodiversiteit. Ze werken nu al tien jaar samen, zij aan zij met andere kunstenaars, activisten, wetenschappers en onderzoekers. Appel. Een introductie (opnieuw en opnieuw en nog een keer) spit filosofische vragen uit over de oorsprong van kennis, en de aard van objecten.

Met gastwerken van Chantal Akerman, Agnieszka Polska, Jimmie Durham, Ian Hamilton Finlay, Joris de Rycke, Kasper De Vos en veel meer. Curatoren: Joanna Zielińska en Anne-Claire Schmitz.

De bovenste verdieping van het M HKA is omgetoverd tot een boeiende, aan appels gewijde installatie. Pawel Freislers complex vervaardigde appelsculpturen worden getoond naast Antje Majewski’s schilderijen van verschillende appelvariëteiten, geïnspireerd door de stilleventraditie.

In de presentatie kan je snuisteren door allerlei materiaal, zoals boeken, documenten, films en gedichten. Samen creëert dit een interdisciplinaire kennisverzameling die een nieuw licht werpt op de relaties tussen appels, mensen en het bredere ecosysteem.

De tentoonstelling ontwikkelt een jaar lang in samenwerking met lokale kunstenaars, pomologen, en andere wetenschappers.

Slotfase: het oogstseizoen

In de slotfase van het Superhost-project vieren we de appeloogst. We nodigen je uit om de subtiele interactie tussen natuur, kunst en een betrokken, actieve gemeenschap te ontdekken. De ware oogst van het appelproject zijn de verbindingen die ontstaan tussen mensen en appels, tussen het museum en activisten of boeren. Het appelproject van Antje Majewski en Pawel Freisler is een doorlopend, circulair proces, net zoals de natuur: elke keer dat het wordt uitgevoerd, worden er appelbomen geplant en raken vele mensen betrokken.

Te zien in de Superhost-tentoonstellingsruimte

Antje Majewski’s video Apple Trees for Cities toont het planten van appelbomen in alle voorgaande Apple-projecten in verschillende landen, met de hulp van vrijwilligers, burgergroepen, scholen en activisten. Deze herfst worden er in Antwerpen opnieuw bomen geplant. Al deze bomen samen vormen een enorme, door ruimte en tijd verspreide appeltuin.

Plukgeluk, een organisatie van buurttuinactivisten, kreeg de opdracht om workshops appelenten te leiden voor het Appelproject in Antwerpen. Hun werk met tieners wordt getoond op een tweede monitor.

In de eerste ruimte hangen tekeningen en schilderijen rond het thema appels, gemaakt door kinderen en tieners uit Thun (CH), Almaty (KZ) en Antwerpen.

Drie Apple Ornaments, geschilderd door Antje Majewski, worden ook op de muren gepresenteerd. De ornamenten werden tijdens eerdere projecten gezamenlijk door deelnemers gemaakt en worden nu aangevuld met een nieuw Apple Ornament, gepresenteerd op de vloer en gemaakt van echte appels. We nodigen je uit om deel te nemen aan het creëren van dit ornament tijdens het openingsprogramma van het DAKkan-festival op 22 september.

De prachtig uitgesneden appels van Pawel Freisler zijn versierd met patronen. Zijn foto’s brengen ons dicht bij deze kleine wonderen, die zowel kunstwerken als onderdeel van de natuur zijn. Hoewel ze bewaard worden in een vitrine, blijven ze veranderen, zoals alle organische materialen, en herinneren ze ons eraan dat elk einde ook een begin kan zijn.

In de Superhost-ruimte zijn ook werken te zien van Setareh Alipour en Ada Van Hoorebeke, die frisse perspectieven bieden op de thema’s groei en vernieuwing.

De lamp van Setareh Alipour, gemaakt van appelfruitleer (Perzisch: Lavashak), overstijgt haar functie als eenvoudige lichtbron en wordt een zintuiglijke tijdmachine. De gummibeerachtige textuur en fruitige geur van het materiaal roepen de zoetzure nostalgie van de kindertijd op. Wanneer de Lavashak-panelen worden verlicht, schitteren ze als glas-in-lood en verspreiden ze warme amber- en goudtinten, waardoor het alledaagse verandert in iets bijzonders. Elk paneel fungeert als een dagboekaantekening – het ene levendig, het andere vervaagd – en sluit aan bij Derrida’s concept van différance, waarin betekenis voortdurend verschuift. De appelvorm brengt het materiaal op abstracte wijze terug naar zijn oorsprong en verweeft traditie met hedendaagse symboliek. Dit werk fungeert als een tactiel narratief dat een brug slaat tussen heden en verleden, terwijl het tegelijkertijd percepties van tijd en herinnering ter discussie stelt.

Ada Van Hoorebeke presenteert The Bees’ Compound in de Superhost-ruimte, een grootschalige installatie van stoffen met patronen en vormen die doen denken aan uitvergrote honingraten. De stoffen zijn gekleurd met appelschors voor gele tinten en met Mexicaans bloedhout of palmhout voor paarse tinten. Deze kleuren, geel en paars, zijn kleuren die bijen duidelijk kunnen zien en ruiken. De installatie nodigt bezoekers uit om niet alleen andere diersoorten te observeren, maar ook om te ervaren hoe zij zien en voelen, in het besef dat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem. Met onze vingertoppen bestuiven, oogsten en bewaren we in kasten die zijn opgebouwd als de lens van een oog. We nemen de laatste vruchten van de zomer en transformeren ze in schitterende, heerlijke schatten, verborgen voor de zon. Ze verbleken langzaam, maar zijn bedoeld om ons door de winter heen te helpen. Wanneer de dagen langer worden, kunnen we opnieuw overvloedig, rijkelijk en vrij produceren!

>> Ontdek hier meer over het verloop van één jaar Superhost

Over de kunstenaars

Pawel Freisler is een experimentele conceptuele kunstenaar – dag en nacht. In de jaren 1970 emigreerde hij uit Polen. Hij woont in Malmö en werkt in Trelleborg (Zweden). Informatie over zijn werk bestaat vooral uit anekdotische verhalen (zoals zijn actieve deelname aan de kunstscene opgeven; of beginnen met tuinieren), vaak vol roddels, geruchten, sprookjes, legenden en verzinsels – verzinsels of persoonlijke connecties met de kunstenaar.

Antje Majewski’s praktijk bestaat uit schilderijen, videowerken, teksten en performances, en is geïnspireerd door antropologische en filosofische vragen. Majewski bevraagt objecten, territoria en planten, en richt zich op onderzoek naar alternatieve kennissystemen, het vertellen van verhalen, en het potentieel van transformatieve processen – met een bijzondere interesse in culturele en geobotanische migratie. Een integraal onderdeel van Majewski’s werkproces is haar terugkerende samenwerking met andere kunstenaars, ecologische groepen en collectieven die rond stedenbouw werken. Sinds 2014 werkt ze samen met de Poolse kunstenaar Pawel Freisler op het appelproject.

Setareh Alipour is een multidisciplinaire kunstenaar en curator die momenteel werkt vanuit zowel Frankfurt als Potsdam. In haar artistieke praktijk combineert ze installatie en tekenkunst, met een focus op het sociale lichaam, relaties en geheugen, sterk geïnspireerd door de psychoanalyse en menswetenschappen. Alipours werk onderzoekt de complexiteit van menselijke connecties, waarbij ze autobiografische elementen vervlecht met bredere maatschappelijke thema’s. Door middel van intieme familiemomenten, hergebruikte alledaagse materialen en site-specifieke installaties creëert ze een gevoel van zorg, tederheid en het verstrijken van de tijd.

Ada Van Hoorebeke woont en werkt in Berlijn en Brugge. In 2006 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De afgelopen 18 jaar heeft ze zich gericht op onderzoek naar textielverftechnieken, waarbij ze de laatste jaren specifiek is gaan focussen op het kweken van planten voor de productie van natuurlijke kleurstoffen, als inspiratie voor haar installaties. Haar artistieke praktijk omvat langdurige samenwerkingen en educatieve sessies in Europa, Gambia, Indonesië en Japan. Van Hoorebeke was Artist in Residence bij WIELS Contemporary Art Center in Brussel (2010), R.U. in New York City (2017) en Terraform Samsø (2021). In 2019 ontving ze de Berlin Art Prize. Haar werk is internationaal tentoongesteld op locaties zoals Mu.ZEE in Oostende, WIELS in Brussel, het Austrian Cultural Forum in New York, Kunsthal Gent, Heidelberger Kunstverein en BankART in Yokohama.

Plukgeluk is een Antwerpse organisatie die als missie heeft om leerlingen de schoonheid en wijsheid van de natuur te laten ontdekken door ervaringsgericht leren. Ze streven ernaar liefde voor de natuur te cultiveren, zodat leerlingen daadwerkelijk begrijpen en waarderen waar voedsel vandaan komt en hoe ecosystemen functioneren.

Over Superhost in het M HKA

Superhost is een programma dat investeert in een jarenlange relatie tussen een kunstenaar of collectieve praktijk, het museum en de deelnemende gemeenschappen, en dat de productie van kunstwerken en performatieve of discursieve creaties ondersteunt. Jaarlijks wordt één kunstenaar of collectief uitgenodigd om M HKA’s Superhost te zijn. Door de dubbelzinnige en onderling verbonden dynamiek van gastvrijheid te omarmen – waarbij de gastheer altijd ook een gast is, en de gast altijd gastheer – bevestigt M HKA een verlangen naar meer institutionele transformatie, permeabiliteit en uitwisseling. De uitnodiging neemt vrijelijk vorm aan, zowel in de galerieruimtes op de bovenste verdieping van het museum als in programma’s met discursieve en performatieve evenementen.

Superhost 2024 maakt deel uit van het Museum of the Commons (2023-2026), een project van museumfederatie L’Internationale waarvan ook het M HKA lid is. Het Museum of the Commons verweeft drie thematische onderdelen: klimaat; gesitueerde organisaties; en  verleden in het heden. Die sluiten alle drie aan bij de grote uitdagingen waarmee hedendaagse samenlevingen worden geconfronteerd. Het thema ‘klimaat’ draait om de huidige planetaire klimaatcrisis; duurzaamheid van institutionele, artistieke en culturele praktijken/processen; en de urgentie om onze politieke processen, samenlevingen, culturen en levensstijlen te transformeren tot meer ecologische praktijken.