Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Panamarenko — Reis naar de sterren

Collectie

25 jan - 7 sep 2025

“Sculptors and scholars, who knows anything about the stars? Who can commune with the universe?” Zo begint de allereerste collage van Panamarenko uit 1964, die hij opbouwt met tekst- en beeldfragmenten uit wetenschappelijke Amerikaanse tijdschriften. Dit vraagstuk loopt veertig jaar lang als een rode draad door het oeuvre van de kunstenaar. Vanaf de jaren 1970 werkt Panamarenko theoretische modellen voor ‘gesloten systemen’ uit, doet hij empirisch onderzoek naar (elektro)magnetisme, bouwt hij uiteenlopende ruimtetuigen, en komt hij begin jaren 1990 tot zijn alomvattende ruimtetheorie Toymodel of Space.

De intieme presentatie Reis naar de sterren zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos en de zoektocht naar manieren om door het universum te navigeren. Door grote werken zoals Bing of the Ferro Lusto, Flying Cigar Called Flying Tiger en De Grote Plumbiet voor het eerst samen te tonen, aangevuld met prototypes, tekeningen, berekeningen, schetsen, inspiratiebronnen, en foto’s uit het archief en uit zijn voormalig huis en atelier in de Biekorfstraat, worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar. In een combinatie van artistiek inzicht en technologisch experiment, en humor en ernst neemt Panamarenko ons mee in zijn poëtisch universum. 

“Ik was daar [ufologie] altijd al graag mee bezig. Als ik die boeken las, begonnen er allemaal hersengensters te werken. Ik begon dan te fantaseren hoe die vliegende schotels zouden kunnen werken. Want als het niet bestond, dan moest het uitgevonden worden, vond ik.”

Panamarenko

Deze tentoonstelling kadert in het feestjaar Panamarenko85, een initiatief van de Panamarenko Foundation, in samenwerking met M HKA, KSMKA, S.M.A.K., Port of Antwerp-Bruges en Cultuurcentrum Scharpoord Knokke-Heist.

Panamarenko, Grote Plumbiet, 1984. Collectie M HKA
Viaggio alle stelle. Panamarenko. 1996. Poster


Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De Muhka-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het Muhka een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)


wiki 8