Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Özgür Kar — MALAISE

IN SITU

24 mei - 7 sep 2025

Özgür Kar, Fallen Tree, 2023

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Hij creëert immersieve installaties die uitnodigen tot existentiële reflectie over vergankelijkheid, isolement en de cyclische aard van de menselijke ervaring. Zijn kenmerkende beeldtaal verweeft minimalistische animatie met fijnzinnige soundscapes en een ondertoon van donkere humor. Door video te transformeren tot sculpturaal object, stelt Kar de klassieke grenzen tussen bewegend beeld, performance, sculptuur en installatie in vraag.

Zijn werk kan worden gelezen als een hedendaagse herinterpretatie van middeleeuwse allegorieën en traditionele animatietechnieken. Kar laat zich inspireren door een breed spectrum aan bronnen, waaronder middeleeuwse manuscripten, de gotische traditie, minimalistische muziekcomposities en absurdistisch theater. De personages in zijn animaties lijken vaak gevangen in eindeloze loops, verstrikt in monologen die doordrenkt zijn van existentiële angst en absurditeit. De geluidscomposities — gecreëerd in samenwerking met muzikanten en stemacteurs — voegen extra interpretatielagen toe en verdiepen de immersieve ervaring van zijn installaties.

Voor MALAISE ontwikkelt Kar een site-specifieke installatie, opgebouwd rond een grootschalige animatie en een geluidswerk. Dit werk markeert een belangrijk keerpunt in zijn praktijk. Kar richt zich hier op de architecturale eigenschappen van de ruimte, net als op het concept van theatraliteit, via scenografische elementen als licht en geluid. Tegelijkertijd verkent hij thema’s als verbondenheid en isolement — waarbij emoties van nabijheid en vervreemding in voortdurende spanning tegenover elkaar staan.

Over IN SITU

Via het In Situ-programma investeert het M HKA in de hedendaagse kunstscene. Kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om nieuw werk te creëren in de Point Room, de meest atypische ruimte van het museum. Experiment staat centraal: hier krijgen kunstenaars de ruimte om de grenzen van hun praktijk te verleggen, met de ondersteuning van het museum. In Situ benadrukt de pioniersgeest van zowel opkomend als gevestigd talent.