Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Kunstsystemen in Latijns-Amerika. Een reizende tentoonstelling uit Buenos Aires (1974-75)

Archief

16 mei 2024 - 3 jan 2025

Vijftig jaar nadat Kunstsystemen in Latijns-Amerika voor het eerst voet aan wal zette in Antwerpen wijdt het M HKA een archiefpresentatie aan deze tentoonstelling. Kunstsystemen in Latijns-Amerika is een tentoonstelling hedendaagse Latijns-Amerikaanse kunst die reisde van Antwerpen, Brussel, Londen, Parijs naar Ferrara in de jaren 1974-75. 

Vanwege onvoorziene omstandigheden en noodzakelijk bouwkundig onderhoud, hebben we de tentoonstelling helaas eerder moeten sluiten dan oorspronkelijk gepland. Onze excuses voor het eventuele ongemak en bedankt voor uw begrip.

Jorge Glusberg, directeur van het Centro de Arte y Comunicación (CAyC) in Buenos Aires, organiseerde de tentoonstelling in samenwerking met Florent Bex, directeur van het Internationaal Cultureel Centrum (ICC) in Antwerpen. Samen met de werken in de tentoonstelling reisden ook een twintigtal Latijns-Amerikaanse kunstenaars mee naar België. Voor een aantal onder hen betekende deze verplaatsing het begin van een boeiend traject doorheen Europa waarbij nieuwe ontmoetingen en nieuwe plekken hun werk blijvend zouden tekenen.

Aan de hand van archiefdocumenten belicht de presentatie de nieuwe vormen van mobiliteit die deze kunst in het midden van de jaren 1970 introduceerde. Aspecten van transport, migratie, draagbare kunst(systemen) tot politieke mobilisering worden gekaderd binnen de bredere artistieke, institutionele en cultuurpolitieke context van de jaren 1960 en ‘70.

Een samenwerking met KB45

De archiefpresentatie Kunstsystemen in Latijns-Amerika. Een reizende tentoonstelling uit Buenos Aires (1974-75) werd samengesteld door Ine Engels, Elize Mazadiego, Wouter Davidts en de onderzoeksgroep KB45.

De multidisciplinaire onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945) aan de Universiteit Gent stelt zich tot doel de situatie van de levende kunst in België in kaart te brengen en te kaderen binnen de bredere artistieke cultuur in België in de naoorlogse periode, vanuit een zowel lokaal als internationaal perspectief.

Lea Lublin, Wat is Kunst?, 1975, Groenplaats, Antwerpen. Gerealiseerd binnen de serie Interrogations sur l’art. Discours sur l’art. (1974-79). Copyright: Bert Van Evercooren.

Ook te zien in het Muhka

Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Collectie

Panamarenko — Reis naar de sterren

25 jan – 7 sep 2025

‘Reis naar de sterren’ zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals ‘Bing of the Ferro Lusto’, ‘Flying Cigar Called Flying Tiger’ en ‘De Grote Plumbiet’ voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De Muhka-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het Muhka een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)


wiki 3