Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Hantrax Dolls — A doll made by talking

INBOX

9 aug - 22 sep 2024

In Hantrax Dolls toonde Hantrax zijn dagelijks ritueel van poppen maken: intuïtieve creaties vol fantasie, vrijheid en samenwerking. Een groeiende gemeenschap van unieke figuren, met bijdragen van kunstenaars, ontwerpers en vrienden.

+++ Deze expo liep van 9 augustus t/m 22 september 2024. +++

Hantrax Dolls is een artistiek project van de Antwerpse componist, muzikant en performer Han Swolfs, beter bekend als Hantrax. Hantrax is een prominente figuur binnen de Antwerpse undergroundscène en staat bekend om zijn live elektronische muziekoptredens, waarin hij energieke en betoverende sferen creëert. Zijn creatieve activiteiten zijn zo veelzijdig dat hij wordt gewaardeerd door zowel door de Antwerpse creatieve gemeenschap, waaronder beeldend kunstenaars en ontwerpers, als door de muziekscène.

Hantrax Dolls is een lopend project van de kunstenaar waarbij een pop maken een onderdeel is van zijn dagelijkse ritueel. Voor Hantrax zijn deze dagelijkse poppen een ‘niet-intentionele’ creatie, zonder vooraf bepaalde vorm, waarbij intuïtie de sleutel vormt. De tentoonstelling toont een selectie van  zijn groeiende poppen gemeenschap met referenties uit muziek, literatuur en het internet. Tijdens elke expo organiseert Hantrax een workshop waarbij hij zowel kunstenaars als het publiek uitnodigt om hun geest de vrije loop te laten bij het maken van unieke poppen, vervaardigd uit elk denkbaar materiaal, hoe vergankelijk ook.  Hantrax nodigde bevriende kunstenaars en ontwerpers uit om deel, de workshop poppen dragen allemaal het label “Hantrax Dolls by …” en worden toegevoegd aan de expo. Gerenommeerde namen als Ann Demeulemeester, Luc Tuymans, Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Vedran Kopljar, Kati Heck en vele anderen creëerden allemaal hun eigen Hantrax Doll. Elk van deze poppen heeft haar eigen naam en verhaal, en samen vormen ze een groeiende familie van symbolen voor vrije expressie, fantasie, niet-normativiteit en vreugde.

Deelnemende kunstenaars

o.a. Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Guillaume Bijl, Ann Demeulemeester, Hantrax, Luc Tuymans, Clara Lissens, Messieurs Delmotte, Sietske Van Aerde, Floris Van Look, Nienke Baeckelandt, Filip Collin, Yves de Brabander, Kris Van Dessel, Ellen Pil, Shayli Harrison, Sven Rayen, Orphan Fairytale, Samyra Moumouh, Cedric Jacquemin, Jolijn Baeckelandt, Glints, Johan Pas, Christine Clinckx, Thor Salden, Lieven Seghers, Ken Verhoeven, Johanna Trudzinski, Emeline Descreaux, Meriton Maloku, Davide Zulli, Elko Blijweert,…

Photo: Pieter Huybrechts
Photo: Pieter Huybrechts

Nu te zien in het Muhka

Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

Panamarenko — Reis naar de sterren

25 jan – 7 sep 2025

‘Reis naar de sterren’ zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals ‘Bing of the Ferro Lusto’, ‘Flying Cigar Called Flying Tiger’ en ‘De Grote Plumbiet’ voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.


wiki f