Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Fia Cielen — Carnival of Souls

INBOX

31 okt 2024 - 12 jan 2025

In Carnaval der zielen dompelde Fia Cielen je onder in een wereld vol schaduwen, geesten en rituelen. Een betoverende installatie vol tekeningen en sculpturen, op het snijvlak van carnaval en kosmische chaos.

+++ Deze tentoonstelling liep van 31 oktober 2024 t/m 12 januari 2025. +++

De artistieke praktijk van Fia Cielen omvat talrijke facetten, zoals tekenen, schilderen, installaties, performance en multimedia-werken. Haar oeuvre focust op de notie van metamorfose. Ze onderzoekt de interactie tussen het natuurlijke en het artificiële, en put inspiratie uit Europese folklore, vooral de traditie van maskerades. Ze is ook gefascineerd door het dubbelzinnige en het mysterieuze.

Cielens tentoonstelling Carnival of Souls, is geïnspireerd door Samhain, het Keltische nieuwjaarsfeest dat traditioneel elk jaar in de nacht van 31 oktober werd gevierd. Samhain (uitspraak ‘SOW-in’ of ‘SAH-win’) markeert het einde van de zomer en de komst van de winter, het verdwijnen van het licht en de komst van de duisternis. Het werd gezien als een overgangsfeest, het moment waarop de grens tussen deze wereld en de bovennatuurlijke wereld vervaagde zodat het mogelijk werd om contact te maken met het hiernamaals en de zielen van de doden. Een belangrijk onderdeel van deze viering was zich te verkleden en vermomd van deur tot deur te gaan, verzen reciterend in ruil voor offergaven. Maskers en kostuums, vaak van stro gemaakt, dienden wellicht om angstaanjagende geesten te belichamen of om zich ervoor te verbergen. De vermomde personen verlichtten hun weg met lantaarns gemaakt van uitgeholde rapen die groteske gezichten voorstelden en het kwaad op een afstand moesten houden. Dergelijke feesten fungeerden als herinnering aan de dubbelzinnigheid van het leven en de onderlinge verbanden tussen de mensheid, de natuur en het onbekende. Het christendom eigende zich de heidense rituelen van Samhain toe en transformeerde ze tot de viering van Allerheiligen, die intussen verworden is tot het super gecommercialiseerde Halloween-feest.

De tentoonstelling wil een reflectie zijn over de ambivalentie en vloeiende grenzen van fenomenen verborgen onder de dogmatische beginselen van de dominante cultuur en toont een nieuwe reeks sculpturale maskers. Ze nodigt de toeschouwer uit om zich aan te sluiten bij dit ‘karnaval van zielen’, mee te spelen in een spel van schaduw en licht en bekoord te worden door de ‘tussenruimten’.

Over Fia Cielen

Fia Cielen behaalt in 2008 haar master in de Beeldende Kunsten aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar ze woont en werkt. Ze verbindt diverse media gedreven door alchemie en het motief van de kristal, de geometrische vorm die zich naar alle kanten vermenigvuldigt. Ze maakt tekeningen van maskerachtige creaturen, grote digitale prints, en laat haar sculpturen en installaties gedaanteveranderingen ondergaan door toevoeging van spinnen, zouten of chemicaliën. Haar artistieke kosmos verkent de schaduwzijde van het bestaan, in de schemerzone tussen realiteit en verbeelding, en in een sinistere sfeer.


Nu te zien in het Muhka

Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

Panamarenko — Reis naar de sterren

25 jan – 7 sep 2025

‘Reis naar de sterren’ zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals ‘Bing of the Ferro Lusto’, ‘Flying Cigar Called Flying Tiger’ en ‘De Grote Plumbiet’ voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.


wiki e