Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

Archief

24 mei - 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een levendige plek in Antwerpen waar film, debat en activisme samenkwamen. Naast een breed spectrum van filmklassiekers en recente auteurscinema bood de King Kong ook een platform aan maatschappijkritische documentaires, feministische films, queer cinema en de revolutionaire ‘Third Cinema’. De programmatie werd gedragen door de vereniging De Andere Film (DAF), die films vertoonde die buiten het commerciële circuit vielen, vaak met inleidingen en debatten die de actualiteit en de ideologische onderstroom van de films uitdiepten.

Deze archiefpresentatie, een samenwerking tussen het Muhka en de Universiteit Antwerpen (master Theater- en filmwetenschap), focust op de unieke rol van de King Kong in het Antwerpse cultuurlandschap. Binnen het vak ‘Onderzoeksseminarie filmgeschiedenis’ reconstrueren studenten de geschiedenis van de filmwerking van King Kong aan de hand van het rijke archief van DAF, dat in 2023 aan het Muhka werd geschonken. Dit archief, met onder andere een uitgebreide collectie filmaffiches, biedt nieuwe inzichten in de werking van het filmhuis en toont zijn maatschappelijke invloed.

Naar aanleiding van deze archiefpresentatie programmeert De Cinema, de filmwerking van het Muhka, een reeks vertoningen die de geest van de King Kong nieuw leven inblazen. Zo krijgt een nieuwe generatie de kans om deze films te ontdekken in de context waarin ze ooit bedoeld waren: als deel van een levendig cultureel en maatschappelijk debat.

Deze archiefpresentatie werd samengesteld door Maurits Callewaert, Luna Cortes Osorio, Yana De Gryse, Nora El Sayed, Noortje De Meyere, Willem Luyten, Hannah Matthys, Marie-Julie Van de Sijpe, Amélie Vanhaecht en Marie Wens (studenten MA Theater- en Filmwetenschap, Universiteit Antwerpen) onder supervisie van Dra. Liesje Baltussen en Prof. Dr. Steven Jacobs.

Programma in De Cinema

Naar aanleiding van deze archiefpresentatie programmeert De Cinema, de filmwerking van het Muhka, een reeks vertoningen die de geest van de King Kong nieuw leven inblazen. Zo krijgt een nieuwe generatie de kans om deze films te ontdekken in de context waarin ze ooit bedoeld waren: als deel van een levendig cultureel en maatschappelijk debat.



Nu te zien in het M HKA

Alle tentoonstellingen
Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De Muhka-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het Muhka een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)

Collectie

Panamarenko — Reis naar de sterren

25 jan – 7 sep 2025

‘Reis naar de sterren’ zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals ‘Bing of the Ferro Lusto’, ‘Flying Cigar Called Flying Tiger’ en ‘De Grote Plumbiet’ voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.


wiki 6