Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Bruno Zhu — Uit

IN SITU

25 jan - 11 mei 2025

De imposante installatie die Bruno Zhu voor IN SITU creëert, bestaat uit een systeem van draaibare wanden die de centrale steunpilaren van de museumzaal als as gebruiken. Het mechanisme functioneert als twee in elkaar grijpende tandwielen en gaat een relatie aan met de museumzaal. De open ruimte wordt op dwingende wijze verstoord met een ‘doorgang’ en opgedeeld in twee afzonderlijke zones. De twee delen zijn van elkaar gescheiden maar toch toegankelijk. Ze staan met elkaar in verbinding doordat de kunstenaar het centrale mechanisme zo heeft ontworpen dat het geduwd moet worden. Wat op het eerste gezicht een strenge opdeling van de ruimte lijkt, is in feite een aansporing om die scheiding uit te dagen.

Uit markeert een belangrijke fase in het traject van Bruno Zhu’s artistieke onderzoek naar de strategieën achter en de implicaties van tentoonstellen. Eerder presenteerde hij een tentoonstellingsdisplay waarvan het gebruik werd vastgelegd in een uitgeschreven licentieovereenkomst en toverde hij een galerij om tot een juwelendoos met fluwelen wanden waarin kunstwerken werden geplaatst. In plaats van de productie van kunstobjecten voorop te stellen, choreografeert Zhu met Uit de ervaring van het kijken naar kunst. De kunstenaar bouwt met deze focus op ‘art direction’ als artistiek medium verder aan zijn veelzijdige praktijk die eerder al modeontwerp, publicaties en scenografie omvatte.

De expliciet confronterende kant van Uit is misleidend in zijn koppige eenvoud. In plaats van een binair wereldbeeld in stand te houden, is het een uitnodiging om je door de muren heen een weg te banen en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Beweging nodigt uit tot onderhandelen, wat op zijn beurt aanzet tot uitwisseling en transformatie.

Bruno Zhu woont en werkt afwisselend in Portugal en in Nederland. Met zijn kunstpraktijk die modeontwerp, schrijven en uitgeven en scenografie combineert, tackelt Bruno Zhu het normatieve keurslijf dat het denken vernauwt en de dynamiek van sociale reproductie bevestigt. Recent stelde hij tentoon in Chisenhale Gallery in Londen, Para Site in Hong Kong, Stedelijk Museum in Amsterdam, Veronica in Seattle, Kunsthalle Zurich in Zürich, What Pipeline in Detroit en Haus der Kulturen der Welt in Berlijn. Zhu is lid van A Maior, een curatorieel programma dat is gevestigd in de gelijknamige kleding- en woonwinkel in Viseu, Portugal.

Feestelijke opening: Donderdag, 13 februari 2025
Tentoonstellingsdata: 25 januari – 11 mei 2025

Met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en het Mondriaan Fonds.

Over Bruno Zhu

Bruno Zhu is gevestigd tussen Portugal en Nederland. Zijn praktijk maakt gebruik van methoden zoals snijden, naaien en schrijven om normatieve afstemmingen van kennisproductie en sociale reproductie te bevragen. Recente projecten omvatten tentoonstellingen in Chisenhale Gallery in Londen, Para Site in Hongkong, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Veronica in Seattle, Kunsthalle Zürich, What Pipeline in Detroit en Haus der Kulturen der Welt in Berlijn. Zhu is lid van A Maior, een curatorieel programma in de gelijknamige woon- en kledingwinkel in Viseu, Portugal.

Over In Situ

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het In Situ-programma van het Muhka. Met het In Situ-programma investeert het Muhka in de hedendaagse kunstscene. Kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om nieuw werk te creëren in de puntzaal, de meest atypische zaal van het museum. Experiment staat centraal: hier kunnen de kunstenaars de grenzen van hun praktijk verleggen, ondersteund door het museum. In Situ toont de pioniersgeest van opkomende en gevestigde talenten.

Ontdek alle In Situ-tentoonstellingen >

 

Foto: Bruno Zhu, Getting out of an office, research image, 2024. Courtesy and copyright of the artist.



Nu te zien in het M HKA

Alle tentoonstellingen
Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

De toestand is vloeibaar

25 jan 2025 – 3 jan 2027

De Muhka-collectie is altijd in beweging en we leven in tijden van verandering. In 2025 brengt het Muhka een hernieuwde, gebalde collectiepresentatie die via een dertigtal topwerken Vlaamse kunstenaars toont, zowel kunstenaars die hier leven en werken (vroeger of nu)

wiki 4