Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Agnieszka Polska — Flowers on the Sun

IN SITU

21 sep 2024 - 12 jan 2025

Flowers on the Sun was de eerste Belgische solotentoonstelling van de in Berlijn gevestigde Poolse kunstenares Agnieszka Polska. De expo toonde een selectie recente werken, waaronder haar nieuwste film The Book of Flowers (2023), die werd gemaakt met behulp van AI-tools.

+++ De tentoonstelling liep van 21 september 2024 t/m 12 januari 2025. +++

De tentoonstelling is gebaseerd op speculatieve scenario’s vermengd met elementen van sciencefiction, belicht kwesties als de relatie tussen mensen, niet-mensen en technologie, en stelt urgente vragen over onze perceptie van tijd en geschiedenis. Voor The Book of Flowers vertrok Polska van stop-motion-animatiebeelden van bloemen uit de jaren 1950, die vervolgens werden omgezet tot door AI gegenereerde beelden. De reeks Braudel’s Clocks (2023-…) reflecteert op het idee van geünificeerde tijd als sociaal construct, en de wereld als een complexe reeks structuren die zich met verschillende snelheden ontwikkelen. In haar werk bevraagt Polska tevens de positie van het individu in de hedendaagse wereld.

Agnieszka Polska, Braudel’s Clock – Octopus and Butterfly, 2023 © Galeria Dawid Radziszewski
Agnieszka Polska, Braudel’s Clock – Hurricane, 2022 © Galeria Dawid Radziszewski

Tijdens haar kunstopleiding begon Agnieszka Polska animatiefilms te maken met behulp van traditionele technieken (zoals het gebruik van een lichtbak). Later ontwikkelde ze een interesse voor digitale animatie en de immersieve kwaliteiten van de beelden die die techniek creëert. In haar films gebruikt Polska verschillende vertelformaten. Ze onderzoekt deze narratieve technieken niet alleen in videowerken, maar ook in andere media zoals speelfilms en theatervoorstellingen: al die kunstvormen breiden haar artistieke praktijk op natuurlijke wijze uit.

Een tijdlang was Polska geïnteresseerd in de speculatieve geschiedenis van avant-gardebewegingen, maar vandaag zoekt ze meestal inspiratie in verhalen rond planetaire sociaal-technologische systemen, wereldwijde veranderingen, en nieuwe crises. Haar invloeden omvatten de populaire visuele cultuur en de sciencefictionwerken van auteurs als Stanisław Lem, Ursula K. Le Guin en Brian Catling.

Agniaszka Polska, Still from ‘The Book of Flowers’

Verbeelding speelt een belangrijke rol in het werk van Agnieszka Polska. Haar creaties, die realistische beelden combineren met fantasmagorische visioenen, resulteren vaak in een humoristische mix van ironie en melancholie. In haar films versmelt documentaire met fictie-esthetiek. Ze creëert haar werken met nauwgezette aandacht voor detail en geeft de structuur van haar films bewust vorm.

Polska schrijft scenario’s met de filmische blik en de betrokkenheid van de kijker in gedachten, waardoor het publiek een integraal onderdeel van de ervaring wordt. Naast de gesofisticeerde en zeer verfijnde beelden spelen het geluidsontwerp en de hypnotiserende stem van de verteller een cruciale rol. In The New Sun (2017) richt een ster met het gezicht van een kind zich bijvoorbeeld tot de kijker met een emotionele monoloog.

Tot slot hint Agnieszka Polska in haar recente projecten op een toekomstige manier van filmmaken, die misschien verschuift van de traditionele wijze van verhalen vertellen naar het bouwen van werelden.

Met de steun van het Polish Institute in Brussel en het Adam Mickiewicz Instituut.

Met bijzondere dank aan Nathan Gray.

Het M HKA dankt alle bruikleengevers: Marcin Studniarek, dela.art collection, Dawid Radziszewski Gallery in Warsaw

Over IN SITU

Met het IN SITU-programma investeert het Muhka in de hedendaagse kunstscene. Kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om nieuw werk te creëren in de puntzaal, de meest atypische zaal van het museum. Experiment staat centraal: hier kunnen de kunstenaars de grenzen van hun praktijk verleggen, ondersteund door het museum. IN SITU toont de pioniersgeest van opkomende en gevestigde talenten.


Nu te zien in het Muhka

Assem Hendawi, Everything Under Heaven (still), 2021. Eénkanaalsvideo, 18 min. Courtesy de kunstenaar

Tentoonstelling

The Geopolitics of Infrastructure. Hedendaagse perspectieven

13 jun – 21 sep 2025

The Geopolitics of Infrastructure brengt kunstenaars samen die de betovering en machtsverhoudingen van infrastructuur onderzoeken. Ook worden de mogelijkheden van artistieke verbeelding onderzocht bij het conceptualiseren van nieuwe en alternatieve infrastructurele modellen.

IN SITU

Özgür Kar — MALAISE

24 mei – 7 sep 2025

MALAISE, de eerste museale solotentoonstelling van Özgür Kar in België, toont een nieuwe site-specifieke installatie. De presentatie bestaat uit een theatrale geluids- en video-installatie die thema’s als collectief onbehagen, stagnatie en uithoudingsvermogen onderzoekt. Kars artistieke praktijk beweegt zich op het snijvlak van theater, geluid, beeldhouwkunst en animatie.

Archief

De King Kong: tussen cinefilie en links activisme

24 mei – 7 sep 2025

Van 1974 tot 1982 was cultuurhuis de King Kong een broedplaats voor alternatieve cinema en maatschappelijk debat in Antwerpen. De archiefpresentatie van het Muhka en de Universiteit Antwerpen belicht deze unieke filmwerking via het geschonken DAF-archief. De Cinema brengt in dit kader een filmreeks die de activistische geest van King Kong opnieuw tot leven wekt.

Collectie

Panamarenko — Reis naar de sterren

25 jan – 7 sep 2025

‘Reis naar de sterren’ zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals ‘Bing of the Ferro Lusto’, ‘Flying Cigar Called Flying Tiger’ en ‘De Grote Plumbiet’ voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.





wiki 7