
Een vliegende start: Hanne over haar stage bij het M HKA en het Panamarenko-spel
Voor deze blog spraken we met Hanne Van der Zijp, studente Sociaal werk met afstudeerrichting Kunst- en cultuurbemiddeling. Ze loopt stage bij het M HKA, waar ze meteen werd ondergedompeld in het reilen en zeilen van het museum. Haar eerste opdracht? Een educatief spel maken rond kunstenaar Panamarenko. Wij waren benieuwd naar haar ervaringen.
Kan je iets vertellen over je opleiding en hoe je bij het M HKA terechtkwam?
Ik volg Sociaal werk, met als afstudeerrichting Kunst- en cultuurbemiddeling. Voor mijn stage wilde ik graag terechtkomen in een organisatie waar kunst en educatie samenkomen. Het M HKA leek me daarvoor de ideale plek, dus ik was heel blij toen ik daar terechtkon bij de dienst bemiddeling.
Je mocht meteen aan de slag met een activiteit rond Panamarenko. Hoe was dat?
Dat was echt een droomstart. Het salon, de educatieve ruimte van het museum, had nog geen activiteit rond Panamarenko. Ik kreeg de kans om daar iets voor uit te werken. Dat gaf me het gevoel dat ik echt iets kon bijdragen. Het is fijn om niet alleen te observeren, maar meteen zelf aan de slag te gaan.
Hoe heb je het spel vormgegeven?
Ik kreeg een bestaand spel, UFO, als inspiratie en mocht ook gebruik maken van de boeken in de leeszaal om me in te leven in Panamarenko’s wereld. Zo kon ik de sfeer en thematiek van zijn werk echt mee in het spel verwerken. Uiteindelijk heb ik een spel gemaakt waarin spelers samenwerken om onderdelen van een ruimteschip terug te vinden op Mercurius, nadat ze zijn neergestort met de Bing. Het doel is om samen bij het moederschip – de Vliegende Sigaar – te geraken. Onderweg trek je kaarten, gooi je dobbelstenen, en ontdek je speciale actiekaarten die alles een extra twist geven.

Het klinkt alsof je veel verantwoordelijkheid kreeg. Hoe voelde dat voor jou als stagiair?
Zeker. Het was best intens, want tegelijk liep er ook een opening van een nieuwe expo, dus het was meteen alle hens aan dek. Maar dat maakte het ook net zo leerzaam. En het is echt motiverend om te merken dat er vertrouwen in je wordt gesteld. Het spel wordt nu ook effectief gebruikt in het salon, en dat geeft een enorm fijn gevoel.
Wat neem je mee uit die eerste weken stage?
Vooral het belang van vertrouwen en betrokkenheid. Wanneer je als stagiair echt iets mag doen en je bijdrage serieus genomen wordt, geeft dat veel motivatie. Je leert niet alleen over het werk zelf, maar ook over samenwerken, plannen en creatief denken. En natuurlijk heb ik ondertussen ook veel bijgeleerd over Panamarenko.
Benieuwd naar het Panamarenko-spel?
Bezoek het Salon in het M HKA en ontdek zelf hoe je samen de Bing herstelt en het moederschip bereikt. Het Salon is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.


Panamarenko — Reis naar de sterren
In de collectiepresentatie Panamarenko — Reis naar de sterren zoomt in op Panamarenko’s fascinatie voor de kosmos. Door grote werken zoals Bing of the Ferro Lusto, Flying Cigar Called Flying Tiger en De Grote Plumbiet voor het eerst samen te tonen, aangevuld met berekeningen, schetsen en foto’s uit het archief worden het denkproces en de verbeelding van de kunstenaar zichtbaar.
