Tussen de boeken in de leeszaal
Een collectie groeit organisch. Naast grote lijnen en kernreferenties bestaat ze ook uit momenten en aanwezigheden die de complexiteit en toevalligheden van de collectie uitdiepen. Tussen de boeken in de leeszaal vind je enkele van deze opmerkelijke aanwezigheden uit de Muhka-collectie.
Madonna van Koen van den Broek
Dit werk is een geabstraheerde interpretatie van een schilderij van Jean Fouquet uit 1452. Het werk was het icoonbeeld van de tentoonstelling Meesterwerken in het MAS, waar het denken in beelden centraal stond.
Compositie met dubbele lijn en blauw vlak (1934) van Marlow Moss
Dit werk uit de collectie van De Vleeshal in Middelburg toont de invloed van Mondriaan. Marlow Moss introduceerde de dubbele lijn in het neoplasticisme als dynamischer alternatief voor de enkele lijn, die zij als statisch beschouwde. Dit werk vormt een tweede iconisch vluchtpunt in de collectie naast de klassieke schone kunst: de radicale vroege avant-garde.
Mobile Medium University (Floating UIA) van Luc Deleu
Dit is een van de eerste architectonische voorstellen van Luc Deleu, waarin hij drie felgekleurde vliegdekschepen voorstelt met daarop het volledige studieaanbod van de Antwerpse universiteit.
Driftwood van Els Dietvorst
Deze menselijke figuren zijn onderdeel van Skull 3. Skull is een serie sculpturen die zich over de tijd ontwikkelt en als metafoor voor oorlog dient. Skull 1, een enorme schedel van hout en leem, reageerde op de oorlog in Kosovo. Skull 2, een gigantische schedel in een kooi op het dak van het M HKA, was een reactie op de War on Terror. De derde Skull, een reusachtige Neanderthaler-schedel met tanden in de vorm van (onder meer deze) menselijke figuren, werd in 2015 tentoongesteld op de biënnale van Moskou. Dit werk symboliseert migratie en respect, aangezien Neanderthalers vreedzaam samenleefden met de nieuwe immigranten: de homo sapiens.
Conversation au bord de la Seine van Jacqueline Mesmaeker
Mesmaekers kunst reflecteert vaak op de geschiedenis van kunst en architectuur. Een opmerkelijke invloed is het werk van Viollet-Le Duc. Een voorbeeld hiervan is haar trapinstallatie die voldoet aan de proporties zoals beschreven in zijn boek ‘Histoire d’une Maison’, elke trede is 15 cm hoog en 30 cm diep, waardoor het beklimmen van de trap gemakkelijker wordt en er een verbinding wordt gelegd met de beroemde architect.
Mesmaekers visie op haar werk is diepgaand: “Ik zie mijn werk als aandacht gericht op alledaagse dingen of literatuur, als het benadrukken van dingen die vergeten zouden kunnen worden en als dankbaarheid voor het feit dat we dingen kunnen zien en opmerken.”
Wie goed kijkt
Er zit meer kunst tussen de boeken in de leeszaal. Deze werken wisselen langzaam. Eerder werden al werken getoond van Evgeny Antufiev, Alain Arias-Misson, Charif Benhelima, James Lee Byars, David Claerbout, Vaast Colson, Rein Dufait, Jan Fabre, Hans-Peter Feldmann, Robert Filliou, NS Harsha, Suchan Kinoshita, Ivan Kožarić, Bernd Lohaus, Taus Makhacheva, Guy Mees, Jacqueline Mesmaeker, Nadia Naveau, Panamarenko, Ria Pacquée, Laure Prouvost, Timothy Segers, Koen Theys, Paul Van Hoeydonck, Anne-Mie van Kerckhoven, Ben Vautier, Franz West, Xu Zhen en een selectie van pre-cinemaobjecten uit de Vrielynck-collectie.