Ga naar hoofdinhoud. Begin van de inhoud

Maatschappij

Kunst kan een krachtig middel zijn om machtsrelaties zichtbaar te maken. De kunstwerken in onze collectie met als invalshoek ‘Maatschappij’ stellen diepgaande vragen over de maatschappij en haar structuren en onthullen wat verborgen ligt onder de oppervlakte van het publieke beeld.

 

Kunstenaars zoals Luc Deleu, Paul De Vree, Jef Geys, Toon Tersas, Daniel Dewaele, en Anne-Mie Van Kerckhoven onderzoeken de onderliggende machtsstructuren en verborgen betekenissen in het publieke domein. Hun werk maakt zichtbaar wat vaak onzichtbaar is, en nodigt de kijker uit om kritisch na te denken over de beelden en verhalen die onze samenleving vormgeven.

Deze kunstenaars hebben een stevige verankering in onze collectie en vertegenwoordigen een blijvende bron van inspiratie en reflectie. Ze laten zien hoe kunst kan dienen als een spiegel voor de maatschappij, waarin we de complexiteit en dynamiek van onze sociale structuren kunnen herkennen en bevragen.

Naast deze regionale stemmen bevat onze collectie ook werken van internationale kunstenaars zoals Vito Acconci, Antoni Muntadas, Allan Sekula en Michelangelo Pistoletto. Deze kunstenaars zijn bekend om hun directe politieke statements en benadrukken de maatschappelijke impact en potentieel van kunst. Hun werk laat zien hoe kunst kan worden ingezet om maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen en een bredere dialoog te openen over de rol van kunst in de samenleving.

De aanwezigheid van zowel subtiele als expliciete maatschappelijke betrokkenheid in onze collectie onderstreept de kracht van elk kunstwerk om bij te dragen aan maatschappelijke verandering. Kunst biedt een unieke lens om onze wereld te onderzoeken en te begrijpen, en ons te inspireren om actief deel te nemen aan de vormgeving van onze gezamenlijke toekomst.