FRONT ROW met Amanda Piña
28 nov 2024, 19:00 - 20:30
To Bloom () Florecimiento
In haar recente werk richt Amanda Piña zich op de dringende sociaal-ecologische crisis door samen te werken met First Nation-educators om andere vormen van relaties met bergen, gletsjers, rivieren en de oceaan te verkennen. Door deze samenwerking compileert ze niet-westerse ontologieën van water en aarde die de lichamelijke ervaring benadrukken. Deze reeks werken en praktijken dient als een middel om bestaande opvattingen over het lichaam te verschuiven naar toekomstige voorouderlijke, relationele en collectieve perspectieven. Tijdens haar lezing zal ze inzichten uit haar artistieke praktijk delen door middel van orale verhalen en visuele werken, wat culmineert in een gedeelde collectieve ervaring.
Terwijl we proberen ons aan te passen aan een brandende planeet, moeten we heroverwegen hoe we leven, waarnemen en de wereld ervaren. Welke rol spelen onze collectieve lichamen in deze sociale, politieke en spirituele transformatie?
To Bloom () Florecimiento is een doorlopend onderzoek dat de kracht van belichaamde praktijken onderzoekt om maatschappelijke transformatie te bevorderen en bij te dragen aan de dekolonisatie van de zintuigen. Het dient ook als titel voor verschillende artistieke werken in diverse media die deel uitmaken van deze initiatieven. De term to bloom -“bloeien” – verwijst naar voorouderlijke Meso-Amerikaanse rituele praktijken die gericht zijn op het bereiken van een volledigheid van de ervaring van een relationeel lichaam. Samen bloeien, ons samen versterken.
BIO: Amanda Piña (1978) is een Chileens-Mexicaanse Oostenrijkse kunstenaar die tussen Wenen en Mexico-Stad woont. Haar artistieke werk richt zich op beweging en choreografie. Ze werkt in verschillende media, waaronder performance, muziek, video, zang en sculptuur, die zich in de context van theater, museum en daarbuiten bevinden. Als veelzijdige kunstenaar houdt Piña zich bezig met choreografisch, performance- en dansonderzoek, en creëert en curateert binnen educatieve en artistieke kaders, terwijl ze ook publicaties schrijft en bewerkt over wat ze “bedreigde menselijke bewegingspraktijken” noemt. Met een rijke erfgoed dat Spaanse, Mapuche en Libanese (Syrisch-Palestijnse) roots omvat, belichaamt haar werk de politieke en sociale kracht van beweging, geworteld in inheemse vormen van kennis en praktijken van wereldvorming/-onderhoud. Haar werk is gepresenteerd in theaters, galerieën, musea en culturele centra over de hele wereld, zoals Kunsthalle Wien, Fondation Cartier pour l’Art Contemporain Parijs, MUMOK Museum voor Moderne Kunst Wenen, deSingel Arts Campus Antwerpen, Museo Universitario del Chopo, Mexico en GAM, Santiago de Chili, onder andere.
Save the date:
12 december – Front Row met Agnieszka Polska